Syn Jakub začal s kolovou v pěti letech a osmi měsících v únoru 2019

 

V současnosti se kolová v České republice hraje v těchto třinácti klubech: 
TJ Pankrác Praha, TJ Start VD Plzeň, TJ Favorit Brno, MO Svitávka, SC Svitávka, Lokomotiva Liberec, Spartak Chrastava, SK Chodsko, Sokol Šitbořice, Spartak Přerov, Sokol Zlín, Prima Nezamyslice a TJ MILO Olomouc. 

Paradoxem je, že klub bratří Pospíšilů - KPS Brno (Královopolská strojírenská) zanikl. Podobně to zabalili v Ostravě či Prostějově. Vedle kolové funguje i cyklistická krasojízda a dohromady tedy tvoří sport známý jako sálová cyklistika. Krasojízda se namátkou provozuje ve Zlíně, v Němčicích nad Hanou, v Praze-Pankráci, v Petřvaldu na Moravě nebo v Brně a v Horních Heršpicích. 

Výzva tedy všem rodičům, kteří máte chlapce ve věku 6 až 12 let - přihlaste je do některého z výše zmíněných kolováckých klubů. Aktuálně hledáme malé bóchače na rozšíření olomouckého žactva!!! Vysokých investic do tohoto sportu se nebojte, speciální furtšlapy vaší ratolesti půjčí klub. Více zde: http://www.kolovaolomouc.cz/home a https://www.facebook.com/kolovaolomouc/

 

Mladší Adam možná začne v lednu 2022.

 

Dívky (ale nakonec i chlapci) se uplatní v některé výše zmíněné krasojezdecké partě. Pokud chceme navázat na slávu Pospíšilů, Miroslava Kratochvíla, Miroslava Bergra, Pavla Šmída, Jiřího Hrdličky seniora a krasojezdců Anny Matouškové, Dany Hájkové, Jana Krištůfka, Františka Kratochvíla či Jindřicha Mudříka, musíme mít již teď dorost, který bude ve svých kategoriích konkurovat současné špičce Němců, Rakušanů a Švýcarů v kolové i krasojízdě. 

V prosinci 2019 kolováci Loskot s Hrdličkou seniorem přivezli po pětiletém půstu z Basileje bronz. V Brně 2014 zabodovali také bronzem Šmíd se Skotákem. Nebylo by tedy marné oživit tento malý sport. Vzhůru k vítězstvím! 

 

Kolovou hrají i brýlatí borci. Kubiš na bílém speciálu od Otoupalíka.