Beatles se už nesejdou, ani Boney M, ani Bee Gees, ani Beach Boys, ani Peter, Paul and Mary, ani Mamas and Papas, ani Shocking Blue. Je proto bomba, že se k tomu odhodlala ABBA. A že vyrazila posluchačům dech…

 

Že se snad sejde slibovala švédská čtveřice několikrát. Naposledy v roce 2018. Dohady ukončeny - TEĎ v září 2021. 

 

Upřímně: chtěl bych mít skladatelský talent Bennyho Anderssona, který obě „návratovky“ vymakal až neskutečně. Ta symfonie, vrstvení, proslunění, nostalgičnost… a do kelu... ta gradace charakteristická pro ABBU v sedmdesátkách. Text písní dojal až rozplakal na youtubu nejednoho recenzenta a nebylo snad člověka, který by na vše kolem nehleděl s otevřenými ústy. 

 

V diskusi pod písní Don't Shut Me Down vzpomíná jeden posluchač jak v 80. letech jako dítě na ABBU s maminkou tančil. Když teď v roce 2021 slyšela jeho maminka nový počin ABBY, rozplakala se, vzala do náruče svého malého vnuka a začala s ním tančit, podobně jako kdysi se svým tehdy malým synkem.

 

Když už jsem byl v ráži, projel jsem snad všecky skladby těchto Švédů a ujistil se, že pro mě je asi nejkrásnější jejich poslední píseň a klip, které vznikly v roce 1982 těsně před rozchodem a jsou po všech stránkách výjimečné - The day before you came. 

 

Pro ABBU netypický zvuk new wave umocněný zralým vokálem neodolatelné a smutně jiskrnné Agnethy, které dělá amanta švédský herec Jonas Bergström. Podobně bluesově zní jiná moje oblíbená novovlnná skladba z filmu 48 hodin v Paříži - I've seen that face before (Libertango) od Grace Jones. 

 

Zcela nové studiové album Voyage od Bennyho, Anni-Frid, Agnethy a Björna  vyjde v pátek 5. listopadu 2021. Jestli jsem to správně pochopil, nebude mít ABBA živá vystoupení, ale vsadila na virtuální realitu a režiséra George Lucase. Jejich spektákl poběží v Londýně od 27. května 2022.